Superused home

Feb 26, 2021

//////POST UNDER CONSTRUCTION/////////

After a long restoration, we are proud to present the end result of Superuse co-founder Césare Peeren’s home. A beautiful example of how our cities could evolve, re-using pre-existing housing and local material flows. Starting from the ’90s, thanks to cooperation between the municipality and private owner, the street’s new inhabitants managed to save the whole housing complex. Césare’s house has resulted in an organic assembling of elements and materials from other Superuse ‘s projects realized during the following two decades, implementing flows of re-used materials into the renovation process.

While this portfolio includes a small selection of photographs, you might want to see the extended preview ; the link is also at the end of the page.

The whole housing complex along the east side of the Gerald Scholtenstraat in Rotterdam’s northern part resume today three decades of community efforts. Where inhabitants joined forces to save the heritage value of the street.

The communal approach is also expressed in the collaboration between Césare and his neighbor Hugo; a master of crafts in building and interiors who has been an essential ingredient to complete the restoration, sharing both efforts, knowledge, and investments.

↑ Above image slider: Césare Peeren and Hugo Lammerink during the finishing of the garden’s facade.

“It is made with the waste of the waste of the waste,”

Quote from the interview with Césare Peeren, June 2019.

For example, the garden’s facade’s insulation has been realized upcycling Trespa plates leftover from the other two projects. Initially, the gray panels were office desks dismantled from a bank in Rotterdam around 2009. The material was mainly upcycled on the DortYart project.

DortYart Art Center | Dordrecht NL | Design by Superuse Photo © Denis Guzzo

Superused home’s exterior views

It was 2012 while Rem Koolhaas’s Vertical City was being completed at the Maas river’s waterfront in Rotterdam; I have started the documentation of one of the most surprising designs I have ever seen in public space so far. Designed by Superuse, the ReWind urban bench at Willemsplein recalls a beautiful statement: “think big act small.” The object consists of reused discarded-windmills’ blades while the concrete blocks are made of 90% of recycled concrete material from local demolitions.

Above: the street view of the house. 

Respecting the historical aesthetics, the house has been maintained in its original look at the street side, while it has been reinterpreted at the garden’s side.

With the same approach, the roof has been regenerated by re-using the old shingles to revive a new roof and composing the house’s number ’98’ in its front part.

To complete the rest of the surface, Césare used dead-stock insulating panels which creates a patchwork of colors. Some of them are semi-transparent to increase the amount of light coming into the attic floor.

Below Image Slider: Superused home during the spring of 2020 | © Denis Guzzo

↑↓ Selected vertical views of the garden’s side off the Superused home  © Denis Guzzo 2020 ↑↓

# GROUND FLOOR

Above: selected vertical views.
Below Image Slider: ground floor of the Superused Home.

Above Image Slider: ground floor of the Superused Home during nocturnal good vibes.

# FIRST FLOOR

Above Image Slider: the first floor of the Superused Home.

Below: selected night view.


# SECOND FLOOR

LOW-TECH 

LIGHT SOLUTIONS

A shatterproof glass-window repurposed as an integral part of the laundry room: definitely the scariest and fascinating detail of the house. It allows most of the light gained by the upper window to illuminate the lower floors, with a focus on the office’s table on the first floor.

THE RED ROOM

# THIRD FLOOR

..work in progress:
stay tuned!

  • 97 % RENEWABLE ENERGY 97% 97%

 

Combining older-generation solar pannels with new ones; energy is harvested from both the roof and the balcony installations.

RAIN WATER

COLLECTION

Rain water is a precious resourse in terms of food production and house holding. The house is provided with three collecting silos at different floors. 

You may also like..

Reuse is common sense: FCRBE campaign

Reuse is common sense: FCRBE campaign

Reusing building materials is common sense. But is it feasible? How can we make it happen? This video gives an insight into the construction industry’s waste problem and encourages more reuse amongst construction professionals.

read more
ReWind LGBTQI+ Monument

ReWind LGBTQI+ Monument

Watch the short documentary and discover how the synergy of different professionals and organisations created this amazing intervention of place-making.

read more
Viisi Circular Office Design

Viisi Circular Office Design

A worn-out bowling alley floor, deadstock Trespa tabletops, vintage lamps, and ‘heraklith’ acoustic system ceiling panels were redesigned to give a sustainable yet classy looking ‘living room for academics’. The space is used both as a lunchtime canteen and evening seminar room.

read more
Share This